Millennium Park

millennium park chicagoHoewel Chicago over heel veel bezienswaardigheden en prachtige bouwwerken beschikt, wordt Millennium Park door veel inwoners gezien als het mooiste wat de stad te bieden heeft. Het stadspark, onderdeel van het grotere Grant Park, is gebouwd op een voormalig rangeerterrein in de wijk The Loop en bevindt zich op steenworp afstand van Lake Michigan. In 1998, toen de bouw begon, was het de intentie om Millennium Park te openen rond de jaarwisseling van het tweede millennium. Dat is niet gelukt. Pas vier jaar later, in 2004, vond de officiële opening plaats.

Millennium Park is niet zomaar een park in Chicago. Het staat vooral bekend om haar moderne architectuur en spectaculaire ontwerp. Er zijn een groot aantal attracties in het park te vinden die al een bezienswaardigheid op zich zijn. Daarnaast vinden er vooral in de zomer veel gratis festivals en concerten plaats.

Wat te doen in Millennium Park

Jay Pritzker Pavilion

Het centrale punt van Millennium Park en tevens dé ontmoetingsplek voor veel Chicagonians in het centrum van Chicago is het Jay Pritzker Pavilion, een modern openluchttheater. Op de tribune voor het podium kunnen 4000 mensen plaatsnemen. Daarnaast biedt het grote grasveld ook nog eens plaats aan ruim 7000 belangstellenden. In de zomermaanden worden hier wekelijks gratis concerten gegeven. De inwoners maken hier graag gebruik van en slepen hun hele hebben en houden mee naar Millennium Park.

millennium park chicago

Cloud Gate (The Bean)

Het bekendste kunstwerk in Millennium Park is zonder twijfel Cloud Gate, in de volksmond ook wel The Bean genoemd, vanwege de vorm van een grote boon. Cloud Gate bevindt zich op AT&T Plaza en is een populaire plek voor toeristen om onderdoor te lopen en foto’s te maken. De skyline van Chicago reflecteert prachtig in de zilverkleurige en blinkende sculptuur.

cloud gate bean chicago

Crown Fountain

Chicago beschikt over meerdere fonteinen, maar de opvallendste van allemaal is Crown Fountain, dat aan de rand van Millennium Park staat. Op de metershoge fontein worden grote foto’s van mensen geprojecteerd, waardoor het lijkt alsof er water uit de mond van de personen komt. Het water dat aan weerszijden van Crown Fountain op de grond beland vormt een ondiepe vijver dat vooral in de zomermaanden bij jong en oud voor veel waterpret zorgt.

crown fountain chicago

Lurie Garden

Ook liefhebbers van bloemen en planten zijn in Millennium Park aan het juiste adres. In Lurie Garden, dat maar liefst 1 hectare groot is, zijn vooral lokale grasplanten te vinden. Het is mogelijk om verschillende wandelingen door Lurie Garden te maken.

millennium park chicago

Meer attracties in Millennium Park

Naast bovenstaande topattracties in Millennium Park beschikt het park over nog meer bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de 282 meter lange BP Pedestrian Bridge (kortweg BP Bridge) over de Columbus Drive. Deze opvallende brug heeft de vorm van een slang en biedt een prachtig uitzicht over de stad. De BP Bridge kan daarnaast gebruikt worden om vanuit Millennium Park in het Maggie Daley Park te komen.

Andere noemenswaardige attracties in Millennium Park zijn Harris Theater, Millennium Monument en Wrigley Square. In de wintermaanden kan er in het park geschaatst worden op de McCormick Tribune Plaza & Ice Rink.

Millennium Park bezoeken

Millennium Park in Chicago bezoeken? Het park is het hele jaar geopend en de toegang is gratis. Tijdens concerten kunnen er wel controles plaatsvinden om het terrein op te mogen. De meeste mensen bezoeken het park vanaf de Michigan Avenue.

In het park worden gratis rondleidingen gegeven door inwoners van Chicago, zogenaamde Greeters. De Millennium Park Greeter neemt je mee langs de mooiste plekjes van het park en kan je meer vertellen over de geschiedenis. Vooraf aanmelden is niet verplicht. De rondleidingen starten vanaf de Visitor Information Center in het Chicago Cultural Center (77 East Randolph Street), tegenover het Millennium Park.

Meer informatie over Millennium Park vind je op millenniumpark.org

Hotels Millennium Park

Wil je overnachten in de omgeving van Millennium Park? In de buurt van dit prachtige park zijn veel hotels te vinden. Vanwege de ligging in The Loop liggen de prijzen echter wel hoger. Met name in de 4- en 5-sterren hotels. Heb je minder geld te besteden, maar wil je wel graag rond Millennium Park overnachten? Er zijn voldoende goedkopere hotels op loopafstand van het park. Bekijk alle hotels rond Millennium Park.

Boek nu