Fietsen in Chicago

fietsen chicagoHeb je geen zin om naar alle bezienswaardigheden in Chicago te wandelen? Dan kun je natuurlijk gebruik maken van het uitstekende openbaar vervoer in de stad. Of je huurt een fiets. Wat weinig mensen weten is dat je uitstekend kunt fietsen in Chicago. Uiteraard moet je in een miljoenenstad altijd rekening houden met het drukke verkeer en kun je niet overal met je fiets komen. Maar om fietsen te stimuleren heeft de stad de laatste jaren veel fietspaden aangelegd.

In Chicago fietsen is door de aangelegden fietspaden dus helemaal niet zo onveilig als je zou denken. Hoewel het voor reizigers uit Nederland en België ongetwijfeld gesneden koek is, heeft Chicago voor de fietsers wat uitleg gegeven hoe je moet communiceren in het verkeer (zie afbeelding). Hand uitsteken naar links als je linksaf wil en licht op de fiets als het donker is op straat. Voor ons logische dingen, maar het toont aan dat Chicago fietsers serieus neemt. En dat doen ze niet overal in Amerika!

Fietsen huren in Chicago

Een fiets huren in Chicago kan op verschillende locaties en manieren. Zo zijn er meerdere bedrijven die op strategische locaties in de stad fietsen voor een aantal uren verhuren. Maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van Divvy, het openbare fietsverhuursysteem van Chicago.

fietsen chicago

Divvy Bikes

Net als veel andere grote steden wereldwijd beschikt ook Chicago over openbare fietsverhuurstations. In Chicago heten deze huurfietsen Divvy. Een fiets huren in Chicago kan 24 uur per dag, 365 dagen per week. Bang om mis te grijpen is niet nodig. In heel Chicago zijn namelijk ongeveer 475 van dergelijke punten waar je een fiets kan lenen, met in totaal 4760 fietsen. De verhuurplekken van Divvy Bikes zitten op strategische plaatsen, waardoor je dus heel eenvoudig tussen de bezienswaardigheden in Chicago kunt fietsen.

divvy chicagoVoor dit verhuursysteem, dat in handen is van de Chicago Department of Transportation (CDOT), komt geen personeel aan te pas. Maar dat is geen probleem. Het huren van een Divvy fiets is een fluitje van een cent. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een Creditcard. En de aanwijzingen op het computerscherm volgen. Inleveren kan op dezelfde locatie, maar ook op ieder ander verzamelpunt in de stad.

Werkwijze: Bij ieder verzamelpunt kun je aan de hand van een Creditcard een fiets huren. Op de verhuurterminal volg je de stappen. Erg eenvoudig. Een fiets van Divvy kun je vervolgens steeds 30 minuten lenen. De fietsen zijn daarom vooral geschikt om attracties te bezoeken tijdens je stedentrip in Chicago. Op loopafstand van iedere bezienswaardigheid zit een inleverpunt van Divvy.
Prijs: Een Explorer Pass kost $15. Met deze kaart kun je 24 uur lang steeds 30 minuten een fiets huren in Chicago. Gebruik je de fiets langer dan 30 minuten, dan betaal je een kleine toeslag.
Meer informatie: www.divvybikes.com

Andere fietsverhuurders

Ben je van plan om langere stukken te fietsen of heb je geen zin om iedere 30 minuten je fiets weer in te leveren? Dan zijn er ook genoeg andere mogelijkheden om een fiets in Chicago te huren. Bijvoorbeeld aan het begin van de Navy Pier, waar je bij een aantal fietsverhuurders fietsen voor één of meerdere dagen kunt huren. Ook langs de Chicago River, niet ver vanaf de Magnificent Mile, kun je fietsen huren.

Voor het huren van een fiets bij dergelijke verhuurbedrijven betaal je meer dan voor Divvy Bikes, maar je hoeft de fiets dus niet steeds in te leveren. De prijs voor het huren van een standaard huurfiets is ongeveer $30 voor een halve dag tot $40/50 voor een hele dag. Maar het is absoluut de moeite waard. Fiets vanuit het centrum bijvoorbeeld langs de oever en stranden van Lake Michigan en bekijk leuke wijken in Chicago.

Fietsen in Chicago: kaart en routes

Fietspaden in Chicago in overvloed. Zowel vrije paden, zoals de Lakefront Trail langs de kust van Lake Michigan, als fietslanen op de openbare weg. Om te fietsen tijdens je stedentrip Chicago is het wellicht handig om een fietskaart bij de hand te hebben. Deze bike map kun je online gratis downloaden.

fietspaden chicago