ESTA aanvragen voor Chicago

esta aanvragenOm naar de Verenigde Staten te reizen is sinds januari 2009 een ESTA nodig. Dit ‘Electronic System for Travel Authorisation’ is onderdeel van de strengere veiligheidsregels die op dat moment werden ingevoerd. Door de invoering van deze ESTA is de regering in staat om reizigers die Amerika in willen te screenen. Een ESTA is geen visum, maar slechts een online formulier die aangeeft dat je gerechtigd bent door Amerika te reizen.

Moet ik een ESTA aanvragen?

Iedereen die naar Amerika reist en onder het Visa Waiver Programme (VWP) valt heeft een ESTA nodig. Je valt onder het VWP als je staatsburger bent van één van de meeste Europese landen, waaronder Nederland en België. Dit geldt zowel voor zakelijke reizigers als mensen die op vakantie gaan. Ook kinderen dienen in het bezit te zijn van een geldige ESTA. Met een geldige ESTA en paspoort kun je zonder visum 90 dagen in Chicago verblijven of door de Verenigde Staten reizen.

Een ESTA is 2 jaar geldig. Binnen deze periode kun je net zo vaak naar Amerika reizen als je wilt, zonder dat je steeds een nieuwe ESTA moet aanvragen. De vorige, die je online kan terugvinden, is dan nog geldig. Pas zodra één of meerdere antwoorden op de JA/NEE-vragen in de aanvraag veranderen of je paspoort verloopt moet je een nieuwe ESTA aanvragen.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

Online een ESTA aanvragen kun je eenvoudig zelf. Dit dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek naar Amerika te doen, maar je wordt geadviseerd om dit eerder te doen. De aanvraag kost 14 dollar en dient met een creditcard of PayPal te worden betaald. Meestal ontvang je vrijwel direct na je aanvraag een bevestiging.

Aanvragen

Voor het afgeven van een ESTA dien je in het bezit te zijn van een retour-of doorreis vliegticket voor een geplande vlucht, of van een bewijs voor een cruise met een erkende maatschappij. Na goedkeuring ontvang je een referentienummer. Het is aan te bevelen dit nummer te noteren of de aanvraag uit te printen. Bij de douane in de Verenigde Staten wordt gecontroleerd of je een ESTA hebt aangevraagd en op de geldigheid ervan.

Heb ik naast een ESTA nog meer nodig?

Naast een vliegticket naar Chicago, een geldig paspoort en een afgegeven ESTA heb je verder niets nodig om Amerika in te komen. Ben je in het bezit van een visum? Dan dien je de formulieren in te vullen die de stewardessen uitdelen tijdens de vlucht. Heb je hier vragen over, dan kun je ze die uiteraard in het vliegtuig stellen.