Is Chicago veilig? Veiligheid in de Windy City

chicago veilig

Voor veel mensen die op vakantie naar Chicago gaan rijst de vraag: is Chicago veilig? Als de derde stad van de Verenigde Staten (na New York en Los Angeles) in het nieuws komt, is dat vaak vanwege geweld. De documentaires en films over bendes in Chicago zijn eindeloos. En dan laten we Al Capone, die als gangster furore maakte in deze stad, zelfs buiten beschouwing. Als toerist hoef je je gelukkig geen zorgen te maken om de veiligheid in Chicago. Integendeel, downtown bruist.

De meeste reizigers blijven tijdens hun bezoek aan Chicago in de omgeving van The Loop, het stadshart dat als het ware omringd wordt door The L, de bovengrondse metro. Hier en in de aangrenzende wijken Near North Side en Near South Side bevinden zich de meeste Chicago bezienswaardigheden. Hier vind je tevens de meeste en beste hotels.

Goede en slechte wijken in Chicago

Net als in iedere andere grote stad in de wereld zijn er ook goede en slechte wijken in Chicago. Voordat je een hotel boekt is het verstandig om je daar in te verdiepen. In Chicago is dat gelukkig niet zo moeilijk.

Als je in de wijken The Loop, Near North Side en Near South Side verblijft, dan bevind je je in het toeristische hart van Chicago. Het zijn de paradepaardjes van de stad en de politie houdt overal een oogje in het zeil. Maar ook de wijken en buurten hier direct buiten zijn uitermate veilig. Met name in het noorden van de stad zijn veel wijken te vinden met een prettig leefklimaat, waaronder Lincoln Park, Lake View en Logan Square.

De wijken met de slechtste reputatie bevinden zich voornamelijk in het zuiden en westen van de stad. Hoewel er in South Side, Far Southeast Side en Southwest Side voldoende ‘goede’ wijken te vinden zijn, zijn hier ook meerdere buurten die helaas het stempel ‘gevaarlijk’ verdienen. Vermijd in ieder geval Fuller Park, Englewood en Riverdale.

Veiligheid in het verkeer

Alle wegen leiden naar Rome is het gezegde. Maar dat kan ook van Chicago worden gezegd. Verschillende snelwegen doen de grootste stad van het Midwesten aan, waarbij 8- en 10-baanswegen eerder regel dan uitzondering zijn. De boetes voor verkeersovertredingen kunnen in Amerika hoog oplopen. Neem dus vooraf, ook voor de veiligheid, even de verkeersregels door.

Hoewel het een grote stad is en het verkeer er druk en hectisch kan zijn, zijn er veel plekken waar je veilig kan fietsen in Chicago. Zo zijn er met name langs de kust van Lake Michigan veel fietspaden aangelegd. Om de veiligheid in het verkeer te waarborgen wordt een helm aangeraden.

veiligheid chicago