Openbaar vervoer Chicago

openbaar vervoer chicagoVeel bezienswaardigheden in Chicago liggen op loopafstand van elkaar. Bovendien bezit de stad een duidelijk stratenplan. Heb je geen zin om te wandelen of ben je minder goed ter been, dan is er ook geen man overboord. Het openbaar vervoer Chicago, dat wordt verzorgd door de Chicago Transit Authority (CTA), is namelijk goed en uitgebreid. Het OV-netwerk behoort zelfs tot de grootste van de Verenigde Staten. In de stad kun je vrijwel overal snel met het openbaar vervoer komen. Erg handig voor reizigers die van en naar het vliegveld in Chicago moeten reizen, maar ook in de rest van de stad is het vervoer goed verzorgd.

Tarieven openbaar vervoer Chicago

De Chicago Transit Authority hanteert een vaste prijs voor de metro en bus. Een enkele reis kost $2,50 (metro) en $2,25 (bus). Betalen kan door de buschauffeur gepast geld te geven of op het metrostation een los kaartje te kopen.

Ben je van plan om vaker met het openbaar vervoer Chicago te reizen, dan is het wellicht handiger om een oplaadbare Ventra Card te kopen, waarmee je door Chicago kan reizen. Deze kaart vervangt de Transit Card en Unlimited Ride Pass. Daardoor hoef je niet steeds rekening te houden met gepast geld. De Ventra Card is er in verschillende soorten:

Kaarten/tickets Prijs
Los ticket bus $2,25 Een los ticket voor de bus, te koop bij de buschauffeur in de bus.
Los ticket metro $2,50 Een los ticket voor de L-train, te koop in de ticketmachines op het metrostation.
Ventra Card $5 Onbeperkt oplaadbaar (vergelijkbaar met OV-chipkaart in Nederland). Wanneer je je kaart online registreert ontvang je het aankoopbedrag van de Ventra Card terug.
Single-Ride Ventra Ticket $3 Ticket voor enkele reis. Eén keer te gebruiken in metro of bus. In de prijs is 2x overstappen inbegrepen, in tegenstelling tot betalen bij de buschauffeur.
Single-Ride Ventra Ticket O’Hare $5 Metro van en naar het vliegveld. Alleen te koop op O’Hare International Airport. Met dit ticket mag je ook overstappen, indien noodzakelijk.
1-Day CTA Pass Ventra Ticket $10 24 uur lang onbeperkt gebruik van openbaar vervoer.

Op de website van Chicago Transit Authority vind je meer informatie over de prijzen, reisschema’s en routes van het openbaar vervoer in Chicago. Ook lees je daar meer over de Ventra kaart, waarmee je kunt betalen in bussen, metro’s en treinen.

Metro in Chicago

metro chicagoDe metro in Chicago rijdt zowel boven als onder de grond. De zogenaamde L-train (elevated train) heeft 8 verschillende metrolijnen die 144 stations in de stad aandoen. De metrolijnen worden aangegeven met verschillende kleuren, waarvan de Blue Line (tussen het centrum en luchthaven O’Hare) en de Red Line (noord-zuidlijn) het hele jaar door 24 uur per dag rijden. De ‘L’ is dan ook een goedkope, snelle en efficiënte manier van reizen in Chicago.

Wil je gewoon eens een ritje in de L-train maken om de stad van bovenaf te zien? De gele, roze en bruine lijn zijn in dat geval de leukste metrolijnen van Chicago. Op deze lijnen rijdt de metro door The Loop, het zakencentrum van Chicago. In de meeste Chicago reisgidsen staat een plattegrond waarop de metrolijnen staan aangegeven. Daarnaast is het op de meeste stations mogelijk om een gratis plattegrond te krijgen. Wil je vooraf je reis al plannen? Op de site van Chicago Transit Authority vind je de tijden en routes van alle metrolijnen.

Bus

Ondanks het grote aantal metrolijnen zijn kan het natuurlijk zo zijn dat er geen metrostation in de buurt van je hotel in Chicago te vinden is. In dat geval is de bus een goed alternatief. Het busnetwerk in Chicago beschikt over meer dan honderd routes, verspreid over de hele stad. De bussen stoppen op iedere paar blokken en in ieder geval op elke grote straat. Een aantal lijnen rijden zelfs 24 uur per dag, 7 dagen per week, en er zijn verschillende nachtbussen. De bushaltes zijn goed herkenbaar aan de busnummers en het digitale bestemmingsbord.

Eigenlijk is het niet nodig om vooraf je reis met het openbaar vervoer Chicago te plannen. Op de meeste buslijnen stopt bij iedere halte om de tien minuten een bus. Op de rustige lijnen kan dat om het kwartier of half uur zijn. Wil je alvast de bustijden en routes bekijken? Ga dan naar businformatie op de site van de CTA.

Pace Suburban Bus
Naast de reguliere busdienst bezit Chicago ook nog een soort van sneldienst. De zogenaamde Pace Bus rijdt tussen de grotere stations en stopt onderweg niet. De prijzen voor buskaartjes verschillen per afstand, maar schommelen altijd tussen $1,75 en $4,00. Ook in deze bussen kun je contant betalen of gebruik maken van de Ventra Card.

Hop-on Hop-off bus

Net als in veel andere wereldsteden kun je in Chicago ook gebruik maken van de Hop-on Hop-off bus. Het principe is overal hetzelfde, dus ook in Chicago kun je in- en uitstappen waar je maar wil. De haltes bevinden zich altijd in de buurt van de bezienswaardigheden. Het is mogelijk om een ticket voor de Hop-on Hop-off bus vooraf aan te schaffen.

Meer info

Trein (Metra en Amtrak)

metra trein chicagoOm in nabijgelegen plaatsen of voorsteden te komen kun je gebruik maken van de trein. Met de Metra, zoals deze stoptrein wordt genoemd, kun je eenvoudig tussen het centrum van Chicago en de buitenwijken reizen. In de spits wordt deze trein vooral door forensen gebruikt. Een treinkaartje kun je in de kaartenautomaten op de stations kopen. Een enkele reis kost vanaf $2,75, afhankelijk van het aantal zones dat je reist. Het is ook mogelijk om een 10-rittenkaart te kopen. Dat kan voordeliger zijn als je meerdere keren tussen je hotel en Downtown Chicago wil pendelen. Of maak gebruik van een Ventra Card. Informatie en tijden over de Metra lees je op metrarail.com.

Naast de Metra, die alleen omliggende steden aandoet, rijdt ook de Amtrak naar Chicago. De Amtrak verbindt Chicago met de rest van Amerika. De trein stopt en vertrekt alleen vanaf Union Station Chicago, in de West Loop, op loopafstand van The Loop. Bij de automaten en verkoopbalie op de stations, waaronder Union Station zelf, kun je een treinticket voor de Amtrak kopen. Het is een handige manier om door de Verenigde Staten te reizen.

Taxi Chicago

Je zal zien dat het geen enkele moeite kost om een taxi in Chicago te vinden. In de stad rijden veel taxi’s en het is gebruikelijk dat je je hand op straat omhoog houdt als je een taxi wil nemen. Daarnaast vind je bij de grotere hotels en stations vaak ook taxistandplaatsen. Beschikbare taxi’s herken je aan een lampje dat op het dak brandt. Er zijn verschillende soorten taxi’s in Chicago. De beste en meest betrouwbare zijn de gele varianten, de zogenaamde Yellow cabs. Deze zijn bovendien het goedkoopst.

Betalen voor taxi’s kan gepast en met een creditcard. Taxichauffeurs zijn verplicht een creditcard te accepteren. De prijzen voor een taxirit verschillen per tijd en afstand. Een rit van het centrum naar vliegveld O’Hare kost ongeveer $40-50. Het is in Chicago (en de rest van Amerika) gebruikelijk om fooi te geven aan de chauffeur. Dit is ongeveer 15% van het tarief. Helpt de chauffeur je met je bagage, dan kun je hem nog eens $1-2 per koffer of tas geven.

Van en naar het vliegveld

Je kunt op verschillende manieren van en naar het vliegveld in Chicago reizen. Bijvoorbeeld met de taxi. Naar O’Hare kost een taxirit ongeveer $40-50 (30 minuten) en naar Midway betaal je ongeveer $25 (15 minuten). Voordeliger is het om met de metro te gaan. Meer hierover lees je op onze pagina over vervoer tussen het centrum en Chicago airports.

vervoer chicago