Union Station Chicago: het Amtrak treinstation

union station chicagoUnion Station is het grootste treinstation van Chicago. Reis je met de trein door Amerika, dan kom je altijd aan op dit station. Het is namelijk het enige station in Chicago waar Intercity treinen van Amtrak stoppen. Union Station Chicago is na Grand Central Station, Penn Station en Jamaica Station (allen in New York) het drukste treinstation in de Verenigde Staten.

Union Station bevindt zich aan 225 South Canal Street in de wijk West Loop, ten westen van Downtown Chicago. De Chicago River scheidt het station met de Willis Tower, lang het hoogste gebouw ter wereld.

Great Hall

Ook als je niet van plan bent om met de trein naar Chicago te reizen, is een bezoek aan Union Station een leuke tijdbesteding. Vooral de Great Hall is een bezienswaardigheid op zich. Deze centrale stationshal werd in 1925 samen met de rest van het spoorwegstation geopend. Het verving daarmee het te klein geworden Grand Passenger Station, dat uit 1881 stamde. Nog altijd dient de Great Hall als wachtruimte voor de treinreizigers.

Met de Great Hall als paradepaardje wilden de architecten het station in Chicago laten spiegelen aan aan het Grand Central Terminal in New York en het gelijknamige Union Station in Washington DC. De Great Hall is 34 meter hoog en heeft een opvallend glazen dakraam en een marmeren vloer. De lange houten zitbanken zijn sinds de opening een paar keer vervangen, maar doen nog steeds denken aan hoe het was in 1925.

great hall station chicago

Union Station als treinstation

Union Station Chicago heeft uiteraard vooral als doel om treinreizigers een zo prettig mogelijke ervaring te bieden. Het station beschikt over 24 treinsporen en verwerkt ruim 140.000 reizigers per dag. Daarmee is dit het vierde drukste spoorwegstation van het land. Verschillende soorten treinen doen dit station aan, van landelijke tot regionale aanbieders. Union Station is dan ook een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in Chicago.

Amtrak Chicago

treinstation chicago Union Station Chicago is het enige station in de stad waar de treinen van Amtrak stoppen. Wil je dus met de trein door de Verenigde Staten reizen en ook Chicago aandoen, dan is dit de eerste plek waar je voet aan grond zet in de ‘Windy City’. Amtrak verbindt Chicago met steden in het hele land, zoals Boston, New York en Washington DC. Maar ook verder naar Los Angeles, New Orleans, Portland en Seattle. Je vindt hier alle verbindingen.

Lokaal en regionaal vervoer

Vanuit Union Station is het ook mogelijk om in- en over te stappen op de Metra. De Metra is de regionale trein die het centrum van de stad met woonwijken en voorsteden van Chicago verbindt. De ‘commuter rail’, zoals deze treinen genoemd worden, vertrekken vanaf de noord- en zuidzijde van het station. Bekijk de bestemmingen hier.

De L-train, de metro van Chicago, heeft geen stop op het grote treinstation zelf. Maar de metrostations Clinton en Quincy bevinden zich op loopafstand. Meer informatie over het ov in Chicago.