Route 66 in Chicago

begin route 66 chicagoDe U.S. Route 66 (kortweg Route 66 of US66) is een historische snelweg in Amerika die begint in Chicago en eindigt aan de andere kant van het land in Santa Monica, Los Angeles. Veel liefhebbers van de Verenigde Staten zien de ‘Mother Road‘ nog steeds als de belangrijkste autoweg van het land, en moeten minimaal één keer in hun leven het traject met een auto, motor of camper hebben afgelegd.

Historic Route 66

Route 66 was een officiële U.S. Route (of U.S. Highway), sinds de aanleg in 1926 lange tijd één van de belangrijkste doorgaande wegen in de Verenigde Staten. De autoweg is 3945 kilometer lang en gaat vanuit Illinois door de staten Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona voordat het Californië bereikt. Sinds de opening van de weg is de route een aantal keren aangepast. Door de opkomst van Interstate Highways, vergelijkbaar met snelwegen in Europa, werd het belang van de U.S. Routes minder. Ook de beroemde U.S. Route 66 is hierdoor voor het doorgaande verkeer komen te vervallen. Tegenwoordig wordt de US66 voornamelijk gebruikt voor lokaal en regionaal verkeer en toeristen.

Zelf de originele route rijden

Sommige delen van de Route 66 zijn in de voorbije jaren onbegaanbaar geworden. Omdat stukken niet langer werden onderhouden, of omdat het asfalt privé-eigendom werd. Gelukkig zijn er lokale belangengroepen (verzameld in de Route 66 Association) die er alles aan doen om de historische route zo veel mogelijk intact te houden.

Langs de weg worden oude benzinestations weer in ere hersteld en kun je een drankje drinken in oude barretjes en eten in typisch Amerikaanse wegrestaurants. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de herkenbare verkeersborden met daarop ‘Historic Route 66’. Maar om vanuit Chicago in Santa Monica te raken zal tegenwoordig wel af en toe moeten worden afgeweken van het originele traject.

tanken route 66

Beginpunt Route 66 in Chicago

In de loop der jaren is de route zoals gezegd een aantal keren verlegd. Ook het beginpunt van de Route 66 in Chicago is sindsdien van plek veranderd. Meerdere keren zelfs. Tijdens de opening van de route in 1926 was het beginpunt gesitueerd op de kruising van Jackson Boulevard en Michigan Avenue, om in 1933 vanwege de Wereldtentoonstelling in Chicago al te worden verplaatst naar de kruising Jackson Blvd/Lake Shore Drive.

Nadat de Jackson Boulevard in 1955 een eenrichtingsweg werd, verplaatste het ‘beginpunt’ naar de kruising van Adams Street en Michigan Avenue. Nog steeds in de wijk The Loop. Het bekende bordje met het begin van Route 66 hangt tegenwoordig dan ook aan het begin van Adams Street.

Bezienswaardigheden in Illinois

Bekijk voor Chicago eerst onze top 10 bezienswaardigheden in Chicago. Vanuit de ‘Windy City’ gaat het traject verder Illinois in. In Illinois zijn nog voldoende attracties en bezienswaardigheden die een stop waard zijn. Bezoek allereerst het Route 66 Museum in Joliet, om vervolgens via het Route 66 Hall of Fame & Museum in Pontiac naar Springfield te rijden. Springfield, de hoofdstad van Illinois, was de woonplaats van voormalig president Abraham Lincoln. Naast zijn woning en kantoor (Lincoln Home National Historic Site, S. Seventh Street 426) is het Shea’s Gas Station Museum in Springfield leuk om te bezoeken. Rij daarna over de Red Brick Road in Auburn en de Chain of Rock Bridge in Madison de staat uit, op weg naar Missouri.

route 66 chicago

Route 66 Chicago reis boeken

Amerika is een echt autoland en alles is erop ingesteld dat autobezitters het goed hebben. Daar kun je van profiteren tijdens een rondreis door Amerika. Het is dan ook heel goed te doen om zelf het traject te rijden. Net zo makkelijk is het om een Chicago vakantie in combinatie met de Route 66 zelf te boeken. Dankzij de voortreffelijk gelegen luchthaven O’Hare zijn er veel goedkope Chicago vliegtickets te vinden. Het enige wat te daarna nog hoeft te doen is hotels in Chicago en langs de route te boeken en een huurauto vast te leggen.

Liever het regelwerk door een specialist laten uitvoeren? Er zijn gelukkig ook tal van reisorganisaties die de hele route vanuit Chicago in hun reisaanbod hebben.

16 dagen | auto

Bij De Jong Intra leg je de volledige Route 66 van oost naar west in 16 dagen met een huurauto af.

Meer info

17 dagen | auto

De hele US66 van Chicago naar LA met huurauto boek je bij AmerikaPlus, een echte specialist.

Meer info

17 dagen | auto

Met TUI kun je het hele traject van Chicago naar Los Angeles afleggen, inclusief vlucht en huurauto.

Meer info


Tip!

Is Chicago het begin of einde van je Route 66 reis? Bij vrijwel alle autoverhuurders is het mogelijk om de huurauto op een andere locatie in te leveren dan waar je de auto huurde. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je een extra toeslag betaalt, de zogenaamde drop-off kosten.