Chicago bier: van brouwerijen tot festivals

chicago bierChicago en bier, het is een combinatie die al vele jaren terug gaat. Al rond 1835 vestigde de eerste brouwerij zich in de Windy City. Het waren vooral Duitse immigranten die direct in de jaren na de Great Chicago Fire in 1871 naar Chicago kwamen om hun bier aan de man te brengen. Het was het startschot voor een opmars. Aan het begin van de 20ste eeuw huisveste de stad zelfs 60 brouwerijen. De Peter Hand Brewery Co. was lange tijd de grootste lokale brouwerij van Chicago, maar ging failliet in 1978.

Bierbrouwerijen Chicago

Nog steeds bezit Chicago meerdere bierbrouwerijen, die een belangrijke positie hebben in de drinkcultuur van de stad. Nadat de Peter Hand Brewery in 1978 failliet ging, bezat de stad tijdelijk even geen bierbrouwerij van naam. Totdat Goose Island Brewery tien jaar later het stokje als vaandeldrager overnam. Sindsdien is Goose Island, vernoemd naar het gelijknamige eiland in de stad, de grootste en bekendste bierbrouwerij in Chicago. Dankzij hen staat Chicago bier staat eindelijk weer op de kaart. Het succes van de brouwerij diende als inspiratie voor andere brouwerijen die de Windy City inmiddels rijk is, zoals Two Brothers Brewing, Metropolitan Brewing, Half Acre Beer Company en vele meer.

Chicago biercafé’s en pubs

Wil je nog meer weten over de geschiedenis van bier in Chicago? Of wil je gewoon proeven van het lokale bier? Ga dan naar één van de brouwerijen en schrijf je in voor een tour. Of neem gewoon plaats in de brewpub van de brouwerij en bestel een beer tasting.

Goose Island Brewery (1800 W. Fulton Street & 1800 N. Clybourn Avenue)
Two Brothers Brewing (30W315 Calumet Avenue, Warrenville)
Metropolitan Brewing (3057 N. Rockwell Street)
Half Acre Beer Company (4257 N. Lincoln Avenue & 2050 W. Balmoral Avenue)

Naast een bezoek aan de brouwerijen zelf zijn liefhebbers van craft bier onder andere aan het juiste adres bij onderstaande uitstekende pubs en ‘craft beer bars’, gesorteerd op wijk in Chicago.

The Loop
Monk’s Pub (205 W. Lake Street)
Kaiser Tiger (1415 W. Randolph Street)

Magnificent Mile
Howells & Hood (435 N. Michigan Avenue)
Streeter’s Tavern (50 E. Chicago Avenue)
Pippin’s Tavern (806 N. Rush Street)
Jake Melnick’s Corner Tap (41 E. Superior Street)

Streeterville
Timothy O’Toole’s Pub (622 N. Fairbanks Court)

Uptown
Hopleaf Bar (5148 N. Clark Street)

Bucktown
Map Room (1949 N. Hoyne Avenue)

Wicker Park
Links Taproom (1559 N. Milwaukee Avenue)

Lake View
Sheffield’s Beer & Wine Garden (3258 N. Sheffield Avenue)

Een overzicht met alle biercafés in Chicago vind je op de site van Time Out.

Bierfestivals in Chicago

chicago bierfestivalBierbrouwerijen, biercafé’s en tasting rooms. Het moge duidelijk zijn, Chicago is een bierstad. Dat komt nog eens extra tot uiting in de talloze bierfestivals die de stad (voornamelijk) tijdens de lente en zomer rijk is. Het zijn er teveel om op te noemen, maar we lichten er een paar uit.

Mei
Chicago Beer Classic (The Loop)
Het grootste bierfestival vindt begin mei plaats. Tijdens de Chicago Beer Classic komen ongeveer honderd brouwerijen samen op een heel bijzondere locatie, namelijk Soldier Field, het American Football stadion van Chicago Bears in de South Loop.

Illinois Craft Beer Week (hele staat Illinois)
Halverwege mei staat de hele staat Illinois in het teken van craft beer. Bij meer dan 200 bierbrouwerijen in en buiten Chicago is het deze week mogelijk om te genieten van beer tastings. Het festival begint traditiegetrouw op vrijdag, maar als je niet kunt wachten sluit je je op donderdag al aan bij het openingsevent Beer Under Glass.

Juni
Craft Brews at the Zoo (Lincoln Park)
Een bierfestival in een dierentuin? Ja, je leest het goed. Ieder jaar in juni komen in Lincoln Park Zoo twee dagen lang allerlei lokale en regionale brouwerijen samen om hun bier te laten proeven. Geniet daarnaast van live muziek. Pas alleen op dat je na afloop niet per ongeluk het verblijf van de leeuwen binnen loopt…

Chicago Ale Fest (The Loop)
Groot! Dat is het jaarlijkse bierfestival Chicago Ale Fest. In Grant Park komen begin juni enkele honderden brouwerijen vanuit alle hoeken van de Verenigde Staten samen om hun bier aan te prijzen. Geniet van het heerlijke bier, de zon, food trucks en de fantastische skyline van de stad.

Juli
Windy City Smokeout (United Center)
Met de term bierfestival wordt Windy City Smokeout tekort gedaan. Het is dan ook meer een muziek- en foodfestival (lees: barbecue), maar vanwege het grote aanbod met verschillende craft bieren uit heel Amerika verdient dit evenement een plekje in deze lijst. Schaf op tijd tickets aan, want het aantal toegangskaarten is beperkt.

Chicago Craft Beer Festival (Lincoln Park)
Tijdens het 2-daagse Chicago Craft Beer Festival komen ieder jaar honderden micro-brouwerijen samen in de straten van Lincoln Park. Schaf vooraf al tickets aan als je wil proeven van een selectie van 70 unieke en zeldzame bieren. Het bierfestival valt samen met Sheffield Music Festival & Garden Walk, waar je geniet van live muziek.

Tip!

Naast bovenstaande bierfestivals zijn er nog veel meer festivals in Chicago waar een groot aanbod met craft beer te verkrijgen is. Van Guinness tijdens St. Patrick’s Day in maart tot local beer tijdens Taste of Chicago in juli.